Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Elkezdődtek a IX. Székföldi Magyar Napok

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hídvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével, november 6-án. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene előadásra is sor került.

A Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hídvégi Református Egyház és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete által megtartott esemény célkitűzése, hogy a Háromszéken szórványsorsban élő magyar közösségek is részesüljenek az identitáserősítő programokban.

A hídvégi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődtek a IX. Székföldi Magyar Napok. Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes igehirdetésében kiemelte a hálaadás fontosságát. Mint fogalmazott: minden nap van, amiért hálásak lehetünk, különösen egy ilyen ünnepnapon, ahol egy közösség összetartozásáról, magyarságáról tesz tanúbizonyságot. Arra biztatom a jelenlevőket, hogy vigyázzák az utat, hogy az utánunk következő generációknak is járható legyen.

Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes, mint a Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus hagyatékának gondozója, egy különleges tusrajzot ajándékozott a hídvégi gyülekezetnek, majd megnyitotta a Gy. Szabó Béla (1905-1985): Színek és Fények Emlékkiállítást. Az alkotót főleg fametszőként ismerik a nagyvilágban, de rengeteg grafikát, olajképet, rajzot is készített. A hídvégi közösségi házban pasztelleket mutattak be, amelyek bár töredéke életművének, művészete már ezekből is megismerhető.

Kovászna megyében sok álom valóra válik. 2019-ben kezdtem tervezni, hogy Gy. Szabó Béla munkásságát a gyülekezetnek is bemutassuk, de akkor még álomnak tűnt. Ma sor kerülhetett a kiállítás megnyitóra, amiért rendkívül hálás vagyok” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Kristály László Zsolt, hídvégi református lelkész.

Az ünnepi hangulatot fokozta az Era di Maggio énekköltészet és hangszeres zene a XVI-XVIII századból, a Kájoni Consort régizene együttes előadásában. A Székföldi Magyar Napok Erősdön folytatódnak november 13-án.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.