Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Előadás Méhes Sámuelről és beszélgetés Orth Évával a Györkös Mányi Albert Emlékházban

2023. február 1-én, szerdán, 18.30 órától Horváth Csaba történész tart előadást A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

Kolozsvár évszázadok óta vonzza az embereket, több jeles történelmi személyiség élete vagy életútjának egy szelete a kincses városhoz kötődik. Az előbbiek közé tartozik Méhes Sámuel kollégiumi tanár, az Erdélyi Híradó című lap tulajdonosa és főszerkesztője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, erdélyi országgyűlési követ. Méhes egy roppant érdekes, sok szempontból tanulságos, ellentmondásoktól és drámáktól sem mentes életúttal rendelkező személyiség volt, akinek életpályája a francia császárral való találkozástól az új Farkas utcai református kollégiumon át egészen a forradalmi Pestig ível. Az előadás Méhes Sámuel életpályáját elemzi, szövevényes és többszörösen összetett tevékenységét boncolgatja.

Közreműködik: Jánó Kinga népdalénekes, zenepedagógus, teológus

Az előadóról itt olvashatnak bővebben.

Az előadás szervezője: Györkös Mányi Albert Emlékház.

___________________________________________________

 
Caption

 

2023. február 2-án, csütörtökön, 18.30 órától Orth Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Opera egykori énekesnője lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége.

Demény Pétert, a sorozat társszervező házigazdáját idézzük: "Ha ránézek Orth Éva képeire, felkavaró érzékenységet látok a tekintetében. Nem tudom, honnan érkezett ez a pillantás, mi lehet az oka, a színpadon mindenesetre jól jött, összetetté varázsolta a legegyszerűbb szerepet is – már ha van ilyen. Hátha választ kapunk erre a kérdésre február másodikán. Meg még sok másikra."

A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, házigazdája és társszervezője Demény Péter.

 

Az eseményekre szeretettel várnak mindenkit!

 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám). 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egye-tem Teatrológia Tanszékcsoportja Drámapálya 2023 címmel pályázatot hirdet 14–27 éves fiatalok számára, három kategó-riában (dráma / jelenet; színházi élménybeszámoló; szereplőismertető). A pályaműveket április 23-ig várják.

2023. március 16–19. között kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című rendezvénysorozatára. Az eseménysorozat keretében bemutatkoznak a színész, bábszínész, rendező, koreográfia, teatrológia, drámaírás, fotó-film-média és zeneszakos hallgatók és oktatók. 

A világ legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben vezényelt, világsztárokkal lépett fel, március 12-én, vasárnap 18 órakor pedig az Aradi Kamaraszínház meghívottja Ács János világhírű karmester. A nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész a Csokonai Operastúdió szólistáival és kórusával lép fel.