Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Műhelyfoglalkozások a 8. pulzArton

A pulzArt 8. kiadásának műhelyfoglalkozásai tükrözik a reinvent, az újragondolás szellemiségét, itt találkozik a tudomány és a művészet. Idén négy workshopot kínálunk az érdeklődőknek. Egy a színházi szakmai közegnek szól, a további három műhely közösségi szempontból közelíti meg a témát és kísérletezésre, újrahasznosításra hív. Színházi maszkokat készítünk, lenvászon ingekre nyomtatunk szimbólumokat, legóelemekből alkotunk és műanyag hulladékot hasznosítunk újra.

A Worbla Mask Making Workshop a színházi szakmai közegnek szól, melynek keretében Russell Dean, a Strangeface Theatre Company művészeti igazgatójának vezetésével készítenek a résztvevők színházi maszkokat egy speciális anyagból (Worbla). A workshop angol nyelven zajlik, színészek, bábszínészek, táncosok, szobrászok, pedagógusok stb. vehetnek részt rajta. A foglalkozásra október 13-án és 14-én 11:00 és 17:00 óra között kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban, október 16-án pedig a résztvevők egy esemény keretében mutatják be az általuk készített maszkokat a Cimborák Bábstúdióban, amely nyitott a nagyközönség számára. A workshop díja 200 lej és ITT lehet rá jelentkezni.

A reInvent Symbols textilműhelyen Jánosi Ágnes-Anikó sepsiszentgyörgyi ruhatervező és Ilyés Réka grafikusművész vezetésével különböző lenalapú textilekre nyomtathatnak szimbólumokat az érdeklődők linómetszetek segítségével. Jánosi Ágnes célja felfedni a jelképek jelentését és továbbörökíteni azokat kortárs ruhadarabokon. A foglalkozáson a résztvevők megismerkednek a kiválasztott szimbólumokkal, majd ezt követően egyéni jelképes linómetszeteket készítenek, amelyeket különböző ruhadarabokra nyomnak rá. Az érdeklődők egy regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhetnek egyik, vagy akár mindkét alkalomra. Egy alkalom 90 lejbe kerül azoknak, akik saját ruhadarabra, 150 lejbe azoknak, akik az előzetesen igényelt lenvászon felsőre szeretnének nyomtatni. Workshopponként maximálisan 15 résztvevőt tudunk fogadni. A regisztrációs díjakat kizárólag banki átutalással lehet befizetni. A regisztráció akkor lesz érvényes, ha az űrlap kitöltését követően legtöbb 72 órán belül a Kónya Ádám Művelődési Ház bankszámlaszámára megtörténik a regisztrációs díj utalása. A kétórás foglalkozásoknak a Kónya Ádám Művelődési Ház ad otthont október 13-án és 14-én 17 órai kezdettel. 

A Lego Challenge – kreatív Lego-műhelyre a Young Engineers Afterschool vezetésével kicsiket és nagyokat is egyaránt várnak, hogy legóelemekből készítsenek különböző tárgyakat. A Be inventive – Do ART foglalkozáson különböző legóból építendő tárgyakat kell alkossanak, az Arts and Crafts foglalkozáson az építkezési instrukciók alapján hozhatnak létre különböző rajzoló szerkezeteket, illetve modelleket és robotokat, a Lego Challenge keretében pedig instrukciók nélküli közös kihívás elé állítják a résztvevőket: építsenek stabil hidat, stabil tornyot, vagy olyan szerkezetet, amely képes a legnagyobb súlyt megmozdítani. A foglalkozásra a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében kerül sor október 15-én 11:00 és 16:00 óra között és október 16-án 11:00 és 17:00 óra között, a részvétel nem kötött regisztrációhoz, a résztvevők az érkezés sorrendjében próbálhatják ki a különböző tevékenységeket.

A Reborn Plastic műhelyen a pécsi Mediátor Egyesület vezetésével különböző művészeti alkotások születnek helyben újrahasznosított műanyagból. Az újrahasznosító folyamatot egy három gépből álló géppark biztosítja, amely darálja, préseli, olvasztja a műanyagot. Egy újrahasznosított tárgy körülbelül 15 perc alatt készül el, a workshop alkalmával ceruzatartót, tárolóedényt, ékszert, tasakot, tolltartót, lampiont, poháralátétet, kitűzőt, lakásdekorációs elemeket és egyéb, a résztvevők képzelőerején múló műtárgyakat is lehet készíteni. A foglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni online lehetséges egy űrlap kitöltésével ITT, csoportok/osztályok esetében egy kapcsolattartó személynek kell kitöltenie. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk elfogadni, ugyanis a helyek száma korlátozott. Az osztályok, csoportok esetében maximum 8-at, az egyéni jelentkezők esetében pedig óránként 12 embert tudunk fogadni. A foglalkozásra a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében kerül sor. Október 13-án és 14-én 10:00 és 14:00 óra között iskolai csoportokat várnak, október 15-én és 16-án 12:00 és 16:00 óra között pedig nyitott bárki számára, az alsó korhatár 12 év.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.