Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Rendezvényekben gazdag év várható Sepsiszentgyörgyön

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyörgyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. A rendezvényről a mellékelt képet Kristó Gothárd Hunor készítette.

Tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, így az év minden napjára szinte három esemény és 6 film jutott a múzeumok, kiállítóterek állandó tárlatai mellett. A megyeszékhelyen 25 fesztivál, közösségi esemény egészítette ki az intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelent. 

2008-ban, amikor Tamás Sándor elnök úrral  Bukarestből hazaköltöztünk, megígértük, hogy  mindent megteszünk annak érdekében, hogy az infrastrukturális fejlesztést és a közösségépítést egyensúlyban tartsuk. Köszönöm mindazoknak, akik azon dolgoznak, hogy ezek a rendezvények megvalósuljanak” – emelte ki Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Három esemény jut egy napra Sepsiszentgyörgyön és ez azokat a kulturális intézményeket, civil- és ifjúsági szervezeteket dicséri, akik a város kulturális életét mozgatják. Tudatosan vállaltuk, mind a megyei, mind a helyi önkormányzat, hogy a rendezvényeket összehangoljuk, hogy egymás rendezvényeit segítjük” – fogalmazott Vargha Fruzsina alpolgármester.

2022-ben hat új rendezvény debütált Sepsiszentgyörgyön, köztük a Húsvéti ételszentelés, a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a Magyar feltalálók napja, a Sepsi Tabakó Fesztivál, a TedX Sepsiszentgyörgy és a Transylvanian Spirit – Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny.

„Antal Árpád-András polgármester úrral azt vállaltuk, hogy mi nem az elmúlt események könyvelői leszünk, hanem alakítói, formálói ennek a térségnek. Minden nehézség ellenére úgy látjuk, hogy a helyi és regionális identitás megerősítése mellett éves rendezvényeink, eseményeink nyomán Sepsiszentgyörgy, Háromszék kulturális, közösségi ereje kisugárzik. Beszélhetünk a kifelé és befelé egyaránt erőteljesen ható kulturális erőtér mellett a sportélet fellendüléséről is, a gasztroturizmus, a helyi termékek fejlődését segítő fesztiváljainkról, az egységes Székelyföldet megjelenítő eseményeinkről, a történelmi tudatot erősítő nemzeti ünnepeinkről” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

Az évet a magyar és a román kultúra napja indítja, amely apropóját adja a Háromszék kultúrájáért díj átadásának. Márciusban egy meglepetésvendéggel emlékezünk az 1948-49-es forradalom- és szabadságharcra, szintén ekkor kerül sor a Petőfi 200 emlékév első eseményére, melyet Bereck-Kézdivásárhely-Sepsiszentgyörgy tengelyen szerveznek és március 25-28. között zajlik az 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál első része.

Április 23-30. között szervezzük a harmincadik Szent György Napokat, Erdély legnagyobb városünnepét, a jubileumi kiadáshoz méltó fellépőkkel és programkínálattal. 

Május nagyon gazdag rendezvényekben, visszatér a Designhét, lesznek Háromszéki Diáknapok, sor kerül a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál második részére, illetve május 25-28. között második alkalommal tartják meg a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Ekkor ünnepeljük a Vadász Múzeum fennállásának 10. évfordulóját is.

A júniusi rendezvények sorozatát a gyermeknap indítja, ezt követi június 9-11. között a Székely Vágta az Óriáspince-tetőn, de megünnepeljük a magyar feltalálók napját is az egykori dohánygyárban és második alkalommal szerveznek Jazz és Blues Fesztivált. 

Júliusban a KultúrPark eseményeire várják az érdeklődőket a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarára, valamint Jazz és Improvizációs Zenei Táborba a művészetkedvelőket.

Augusztusban rajtol a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, amely turisztikai szempontból is fontos, hiszen az élő közvetítések által népszerűsítik térségünket. Augusztus 19. és szeptember 24. között egy nem mindennapi kiállítás lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgy Főterén, Máté Bence világhírű természetfotós fényekkel megvilágított képei hozzák közelebb az állatvilágot és a természetet a közönséghez. Augusztus 25-27. között szervezik a helyi termékeket és gasztronómiai hagyományokat középpontba helyező kürtőskalácsfesztivált, valamint augusztus 31. és szeptember 2. között a második alkalommal sorra kerülő Tabakó Fesztivált is az egykori dohánygyár udvarán. 

Szeptemberben 14-17. között kilencedik alkalommal pulzál a város a pulzArt kortárs művészeti fesztiválon, melyet az EVA Filmmakers Fest, a Sportnapok és a szeptember 29. és október 1 között sorra kerülő Őszi vásár és a Nektária vándorrendezvény, a székelyföldi mézverseny követ.

Októberben az aradi vértanúkra és az ‘56-os forradalomra emlékezünk, ekkor kerül sor a három megyét átívelő Székelyföld Napok 14. kiadására is, melynek nyitórendezvénye a Visor Fotófesztivál, illetve ebben az időszakban zajlik a DbutanT Fesztivál is.

„Minden bizonyára az idei év egyik legfontosabb híre az lesz, hogy októbertől újra látogathatóvá válik a Székely Nemzeti Múzeum, amelyet uniós forrásokból újítottunk fel. Az első tárlat pedig nem is lehet más, mint egy új Gábor Áron-kiállítás” – mondta Tamás Sándor elnök.

November 10-12. között tartják Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb hagyományú rendezvényét, a Népzene- és néptánctalálkozót, melyet ebben az évben 33. alkalommal szerveznek meg, és azon a hétvégén ismét összemérik tudásukat az erdélyi pálinkafőző mesterek is a 2. Transylvanian Spirit – Erdélyi Pálinka- és Párlatversenyen. Szintén második kiadásához érkezik a TedX Sepsiszentgyörgy és lesz városi gólyabál is.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám). 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egye-tem Teatrológia Tanszékcsoportja Drámapálya 2023 címmel pályázatot hirdet 14–27 éves fiatalok számára, három kategó-riában (dráma / jelenet; színházi élménybeszámoló; szereplőismertető). A pályaműveket április 23-ig várják.

2023. március 16–19. között kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című rendezvénysorozatára. Az eseménysorozat keretében bemutatkoznak a színész, bábszínész, rendező, koreográfia, teatrológia, drámaírás, fotó-film-média és zeneszakos hallgatók és oktatók. 

A világ legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben vezényelt, világsztárokkal lépett fel, március 12-én, vasárnap 18 órakor pedig az Aradi Kamaraszínház meghívottja Ács János világhírű karmester. A nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész a Csokonai Operastúdió szólistáival és kórusával lép fel.