Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Romantikus német dalesttel lép fel Waltraud Meier az Operaházban

A Sztárestek zongorával című sorozat november 20-i koncertjén a Wagner-szerepekben világírűvé vált német mezzoszoprán első operaházi fellépése alkalmával a feltörekvő ifjú bariton, Samuel Hasselhorn és Joseph Breinl zongoraművész társaságában válogat a 19. századi német dalköltészetből Schuberttől Mahlerig.

Az eleganciájáról és részletekig kidolgozott előadásmódjáról méltán híres Waltraud Meier, aki több mint négy évtizede Wagner emblematikus nőalakjainak megformálójaként vált ismertté Buenos Airestől, Bayreauthon át Bécsig, operai elfoglaltságai mellett csaknem húsz éve kiemelt figyelmet fordít a daléneklésre is. A német drámai szoprán és mezzoszoprán romantikus dalestjének első felében Schubert, Brahms, Richard Strauss, a második részben Mahler A fiú csodakürtje című romantikus német népköltészeti és népdalgyűjtemény nyomán született dalaiból állította össze műsorát.
Waltraud Meier

Partnere az esten az ígéretes operai és dalénekesei pálya előtt álló német bariton, Samuel Hasselhorn, aki a már említett szerzők művein kívül Schumann-darabokkal is készül az estre. A 2018-as brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny győztese, aki az elmúlt években alakította többek közt Almaviva grófot (Figaro házassága) a Berlini és Don Giovannit a Bécsi Állami Operaházban, valamint volt Harlekin (Ariadné Naxoszban) a milánói Scalában, de nem lehet ismeretlen a budapesti közönség előtt sem, miután tavaly decemberben Bach Karácsonyi oratóriumában közreműködött, amit a francia Insula orchestra és Accentus kamarakórus a Müpában mutatott be.
Samuel Hasselhorn

Az est zenei közreműködője Joseph Breinl, aki nemzedékének Európa-szerte keresett zongoraművésze és kamarazenésze. Olyan neves koncerttermekben lépett fel, mint a Carnegie Hall, a milanói Scala, a bécsi Musikverein vagy a drezdai Semperoper, de adott koncertet számos rangos esemény mellett az Edinburghi Fesztiválon is. A muzsikuscsaládban nevelkedett bajor zongoraművész a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, de az Amszterdami Konzervatóriumban is végzett mesterkurzusokat.
Joseph Breinl

Alma matere már a diplomaszerzés előtt is óraadó tanárként foglalkoztatta, 2010 óta pedig a Grazi Művészeti Egyetemen oktat dalinterpretációt. A számos rangos nemzetközi díjjal is rendelkező zongoraművész több neves operaénekes mellett Waltraud Meierrel is rendszeresen dolgozik együtt. A Sztárestek zongorával sorozat 2023. január 29-én Ramón Vargas mexikói tenor ária- és dalestjével folytatódik. Partnere az Ildar Abrazakov dalestjén is közreműködő georgiai (grúz) zongoraművész, Mzia Bachtouridze lesz.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.