Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A székelykeresztúri kistérség értékeit és jeles embereit ismerhettük meg jobban a kolozsvári Györkös-házban

2018. október 12-én, pénteken, 18 órától újabb kistérségről tudhattunk meg többet a Művelődés Estek keretében. A Régiók bemutatkozása című sorozatban ez alkalommal Székelykeresztúr és vidéke értékeit, jeles embereit ismerhette meg a kolozsvári közönség, az estet a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közösen szervezte meg a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség közreműködésével.

Székelykeresztúr térségét Faluvégi-Bartha Noémi, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség ügyvezető igazgatója mutatta be egy rövid ismertetőben. Mint elmondta, a térség 38 települést foglal magába, ezeknek mondhatni mindegyikében „virágzik a kultúra”, hiszen a helyi ünnepségek, népi mulatságok és bálok mellett civil kezdeményezések is gazdagítják a helyiek életét.

Farkas Bálint operatőr rövidfilmjét is megtekinthettük a helyi Petőfi-kultuszról. A néphagyomány szerint Bem apó 1949. július végén Keresztúrra érkezett Petőfi Sándor segédtiszttel együtt, aki az emlékezet szerint a folyó év július 30–31-ét a Gyárfás-kúriában töltötte, utolsó estjén pedig az udvaron látható körtefa alatt tartózkodott, ahol verseket írt, katonatársaival dalolászott, majd bivalytúrós puliszkát fogyasztott.

Az Emlékházban egy kiállítást is megtekinthettünk Molnár István néprajzi fotóhagyatékából, a tárlatot Faluvégi-Bartha Noémi méltatta, majd zenei pillanatok következtek, hiszen a Lelkes Zenekar népzenei előadásával szórakoztatta a közönséget.

Zsidó Ferenc író, irodalom szakos tanár Székelykeresztúr vidékének irodalmi életébe vezetett be bennünket. Szó esett Balázs K. Attila íróról, valamint Szente Levente költőről, meseíróról és mesegyűjtőről is, majd megemlítette Orbán Jánost is, akihez a nevéhez köthető irodalmi értelemben a legjelentősebb megvalósítás. Ugyanis a helytörténészi munkát is végző, jó tollú katolikus plébános a második bécsi döntés után, 1943-ban megírta Székelykeresztúr történetét, amelyet azonban 1945-ben a román államhatalom betiltott, az elérhető példányokat pedig bevonta. A kötetre szerencsére rábukkantak az elmúlt években, így újra kiadhatták azt.


Zsidó Ferenc

Lakatos Sándor lelkész-vallástanár vetített képes előadásában ismertette a Berde Mózes Unitárius Gimnázium 225 éves történetét. A homoródalmási zsinat 1793. július 10-én hagyta jóvá a gimnázium építését, amelyet a 19. század közepén kibővítettek. 1948-ban a kommunista államhatalom bezáratta az iskolát, majd a helyére egy állami iskolát hozott létre. Az épületet államosították, a gimnázium könyvtárát pedig elhurcolták. Az Unitárius Egyház 1992-ben elhatározta, hogy újraindítja az 1948-ban önkényesen bezáratott iskoláit, így újjáalakult a székelykeresztúri Unitárius Gimnázium, amely 2004-től a saját, egykor önkényesen elvett épületében működhetett tovább, miután az ismét az egyház tulajdonába került.


Lakatos Sándor

Burus Endre borkóstolással egybekötött előadását is meghallgathattuk Múlt-jelen-jövő szőlész-borász szemmel címmel. Mint kiderült, Keresztúr vidéke Székelyföld legészakibb területe, ahol még az oltott, nemes szőlő megterem. A térség a Küküllő menti borvidék egy részének is tekinthető, ahol az utóbbi években az összehangolt munkának, valamint a borászok szemléletváltásának köszönhetően jócskán emelkedett a szőlő- és bortermelés színvonala.


Burus Endre és Faluvégi-Bartha Noémi


Benkő Levente

Végül egy kötetlen beszélgetés zárta az estet Itthon vagy otthon? címmel, amelyet Benkő Levente történész, újságíró, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztője moderált. A beszélgetés során a meghívottak, illetve a Keresztúr vidékéről elszármazottak mesélhették el saját élettörténetüket, a vidékhez kötődő élményeiket, valamint azt, hogy mi tartotta őket szülőföldjükön, vagy épp vezette őket el (például) a kincses városba.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

„A vonat egy percre megáll, a tisztek és a legénység a haza földjéből vagy fenyőlombokból emléket tesz magához, a vonat aztán tovább robog, és elhangzik a honvédek ajkán a szózat.”

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgetősorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. (Csak itt, csak online!)

A meghívottak az est során a hadi események és a hozzájuk kötődő kutatás mellett bemutatják az alapítvány gondozásában megjelent könyveket is. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Jánó Mihály művészettörténész volt, aki Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tartotta meg előadását október 26-án a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek harmadik évadja október 12-án kezdődött meg a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó T. Szabó Csaba történész volt, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár. Kinek mi a dolga? címmel tartotta meg a Művelődés estek évadzáró előadását Tonk Gabriella szociális programigazgató 2017. május 9-én, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

A legutóbbi Művelődés-esten Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást a Facebook árnyékában címmel 2017. április 6-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Dr. Hunyadi Attila Gábor, valamint Dr. Nagy Róbert-Miklós tartott előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban Gazdasági vállalatok városfejlesztő szerepe Kolozsváron a kiegyezés korától az államosításukig címmel 2017. március 2-án a Művelődés Estek keretében. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legújabb előadását a Kodály-év jegyében szervezték meg 2017. február 2-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

T. Szabó Csaba történész az elmúlt száz év régészeti feltárásainak és ókortörténeti kutatásainak az eredményeit mutatta be Rómaiak Kolozsváron. Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel a 2017. január 12-én megtartott legutóbbi Művelődés-esten, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel tartott előadást Dr. Almási István népzenekutató a Művelődés Estek keretében 2016. december 8-án, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legutóbbi, november 9-ei találkozóján a folyóirat szerkesztője, Benkő Levente történész tartott előadást A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Október 13-án megkezdődött a Művelődés Estek második évadja a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó Fazakas László történész-kutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem kutató asszisztense volt, aki A modern Kolozsvár születése: botrányok, érdekek és balesetek árnyékában címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

Farkas György egyetemi oktató és hobbi természet- fotós május 5-én tartotta meg fényképvetítéssel egybekötött előadását a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)