Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Elkezdődött a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Csütörtökön, október 6-án tartották meg a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitóját és díjátadó ünnepségét az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállításon részt vettek és köszöntőbeszédet mondtak: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészet Központ vezetője, Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője, Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum Igazgatója, Both Hajnal konzul, Magyarország csíkszeredai konzulátusának részéről, és Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora. A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész méltatta.

Dr. Bordás Beáta, az EMÜK vezetője köszöntötte a résztvevőket, megtiszteltetését és köszönetét fejezte ki, hogy az Erdélyi Művészeti Központ biztosíthat újra teret a biennálénak, illetve azért, hogy a munkák legjava a központ gyűjteményében marad.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy gyümölcsöző a közel 15 éves összefogás Kovászna, Hargita és Maros megye között, hiszen ennek eredményeképpen megerősítették Székelyföld kulturális erőterét. Mint hangsúlyozta: „teret adunk a tradíciónak és innovációnak egyaránt, és ez a kettősség együtt izgalmas. A megtervezett stratégia adja a stabilitást, az innováció pedig a gyors alkalmazkodást. Ez a kettősség nemcsak bennünk, hanem a művészetekben is fellelhető”.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője köszönetet mondott a szervezőknek, majd kihangsúlyozta, hogy a történelem jelentős momentumai művészeti eseményekhez köthetők, így a mai alkalom is jó lehetőség arra, hogy azzal szembesüljenek a résztvevők, hogy a grafika hagyományos technikái mellett mennyire sok újdonságot tudnak felmutatni az alkotók.

Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum Igazgatója Péter Ferenc, Maros Megye tanácselnökének nevében, Both Hajnal konzul pedig az anyaország nevében köszöntötték az egybegyűlteket.

Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora az idei kiadás hívószavát ismertette: „A megváltozott körülmények, a megtapasztalt korlátok közé szorítások arra késztetnek mindannyiunkat, hogy átértékeljük jövőképünket. A bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire különböző stratégiákkal keressük a megoldásokat. Ennek megfelelően 2022-ben a Székelyföldi Grafikai Biennálé hívó szavának a Stratégiák címet javasoltuk”.

A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész méltatta: „A biennálé anyagát szemlélve újra és újra felmerül a kérdés, hogy a művészet tud-e, és ha igen, hogyan tud változásokat hozni a rajta kívüli valóságba? Ha konkrét változásokat nem is tud hozni az idei törzsanyag, a munkák színvonalas kivitelezésével és témaválasztásával mindenképpen reflexióra szólítja fel a nézőket. Elmondhatjuk, hogy egy olyan kritikus tükörben láttatja közeli és távoli környezetünket, amely akarva-akaratlanul változtatásra, továbblépésre ösztönöz.”

Az eseményen részt vettek a díjazott alkotók, továbbá Kurko Árpád, a biennálé fődíját biztosító Hargita Gyöngye vezetője is, aki átadta az idei biennálé fődíját a nyertes művésznek. 

 

A Biennálé díjazottjai:

 • A biennálé fődíja Nastazja Ciupa (PL);
 • Nagy Imre-díj: Anna Trojanowska (PL)
 • Plugor Sándor-díj: Janne Laine (FI)
 • Nagy Pál-díj: Vimonmarn Khanthachavana (TH)
 • Baász Imre-díj: Shanatya Tahpor (TH)
 • Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díja: Agnieszka Cieślińska (PL)
 • Partium Díj a Partiumi Keresztény Egyetem részéről: Siklódy Fruzsina (RO)
 • Eszterházy Károly Egyetem díja: Miklós Kelemen (HU)
 • Magyar Képzőművészeti Egyetem díja: Goran Trickovski (BG)
 • Pulzus Művésztelep díja: Cătălina Nistor (RO)
 • MAMŰ Társaság díja: Kovács Csonga Anikó (SK)
 • Gyergyószárhegyi Művésztelep díja: Dobó Bianka (HU)

A kiállítás november 26-ig látogatható az Erdélyi Művészeti Központban.

A biennálét a BGA - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az NKA - Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.