Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

1956 – A szabadság reménye

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előtt a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség az MTI képeiből készített fotómontázs kiállítás bemutatásával tiszteleg. A tárlatnak a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom ad otthont, megnyitójára október 22-én, a 11 órai istentiszteletet követően kerül sor. A megemlékezés keretében Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője nyitja meg a kiállítást, Virág Nimród szaval és fellép a gyülekezet Kantate gyermek és ifjúsági kórusa.

A bemutatandó anyag a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Távirati Iroda közreműködésével készült. Grafika: Virágvölgyi András. Az összeállítás 12 témakörben képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be az 1956-os forradalom budapesti eseményeit, a történelmi jelentőségű napok legfontosabb mozzanatait.

Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye az 1956-os forradalom volt, amely a magyar nép kommunista diktatúra elnyomása elleni küzdelmét és a szabadságért való elszántságot fejezte ki. Az 1956-os események során a magyar nép bátran állt ki a demokrácia és az igazság mellett, és a forradalom a szovjet beavatkozás ellenére is meghatározó eredményeket ért el. Az október 23-ai megmozdulásokat a kommunista hatalom brutális megtorlása követte, amely során a szovjet csapatok beavatkoztak, amely számtalan véres összecsapáshoz vezetett. Még a kommunista Romániához tartozó Erdély magyar diákjai is tüntettek, bár tudták, hogy súlyos megtorlás lesz osztályrészük. A szovjet beavatkozás után számos forradalmi vezetőt letartóztattak, kivégeztek vagy bebörtönöztek, és az országot ismét a kommunista uralom alá helyezték. A kivégzettek száma meghaladta a háromszázat. Kötél általi halálra ítélték és kivégezték Nagy Imrét és kormányának több tagját is. Az utolsó halálos ítéletet 1961 augusztusában hajtották végre. Hosszabb-rövidebb időre bebörtönöztek 22 ezer embert, 12 ezret pedig internáltak. Az események jelentős hatással voltak a nemzetközi közösségre is, amely nagy lelkesedéssel fogadta a magyar forradalom eszméit és harcát a szabadságért. A nemzetközi szolidaritás kifejeződött az ENSZ vizsgálóbizottsága által tett erőfeszítésekben, valamint az egyéb humanitárius segítségnyújtásokban is, amelyek célja az elnyomott magyar nép támogatása és segítése volt. Az 1980-as évek végén a pártállam számára a kegyelemdöfést az 1956-os forradalom rehabilitációja jelentette. Az ellenzék követelésére 1989-ben ünnepélyesen újra temették Nagy Imrét és mártírtársait. A magyarországi változások ösztönzően hatottak azokra a politikai folyamatokra, amelyek elvezettek a térség kommunista rendszereinek összeomlásához, a berlini fal leomlásához.

 

Minden emlékezni vágyót szeretettel várunk! Gloria Victis!

 

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Partner: Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.