Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Magyar Animációs Napok

Anilogue-, Velence- és Oscar-díjasok Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Animáció Napja (október 28.) alkalmából négy napos eseménnyel készül a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Magyar Művészeti Akadémia 2022. november 2. és 5. között. A különböző programoknak a következő intézmények adnak otthont: Szimpla Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi by Cityplex és a Gyermekek Palotája. A rendezvénysorozaton filmbemutatók és közönségtalálkozók, valamint szakmai beszélgetések és workshopok lesznek a Gyermekek Palotája és Váradi József Általános Iskola diákjainak közreműködésével, illetve levetítik a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztívál díjazott alkotásait.

Az animációs szakmai körök legkiválóbb képviselői lesznek a meghívottaink:

Péterffy Zsófia animációs filmrendező és képzőművész az Európai filmakadémia örökös tagja, akit a Kalózok szeretője festményanimációval 2002-ben a Legjobb Európai Rövidfilm díjával tüntették ki Velencében és Oscar díjra jelöltek.

Klingl Béla a budapesti székhelyű KGB stúdió vezetője, valamint a Boxi mesék rendezője és megálmodója (amit több mint 50 filmfesztiválra – köztük a legnagyobb animációs és gyerekfilmfesztiválokra, mint a Cinekid, Hiroshima, Chicago, Zlín, KAFF – válogatták be). Az ő éredemi közé tartoznak számos magyar sikerfilm számítógépes effektjei (Testről és lélekről, rendező - Enyedi Ildikó, Hukkle, Taxidermia, rendező Pálffy György).

Balázs Zoltán a Partiumi Keresztény Egyetem vezetőtanára (Nagyvárad), aki hallgatóinak animációit fogja bemutatni.

 

Program:

NOVEMBER 2. - Szerda

19:00  - Vetítés a 18. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál díjazott animációiból / Szimpla Sepsiszentgyörgy

 

NOVEMBER 3. - Csütörtök

16:30 - Animációs workshopok Péterffy Zsófia és Klingl Béla animációs rendezők vezetésével / Gyermekek és Tanulók Palotája

19:00 -  Klingl Béla - SFX - speciális effektek a magyar filmművészetben - vetítések és beszélgetés / Művész mozi by Cityplex

 

NOVEMBER 4. - Péntek

17:00 - Klingl Béla - Boxi mesék - animációs filmjeinek a vetítése utána beszélgetés, közönségtalálkozó / Művész mozi by Cityplex

18:00 - Péterffy Zsófia animációs filmjeinek a vetítése utána beszélgetés, közönségtalálkozó / Művész mozi by Cityplex

18:45 - A Partiumi Keresztény Egyetem (Nagyvárad) hallgatóinak animációi - Balázs Zoltán vezetőtanár / Művész mozi by Cityplex

19:30 - Kerekasztal beszélgetés „Az animációs filmek jelene és jövője” címmel

- meghívottak: Péterffy Zsófia, Klingl Béla, Balázs Zoltán animációs alkotók, moderátor Pál Béla Vendel animációs oktató / Művész mozi by Cityplex

 

NOVEMBER 5. - Szombat

11:00 - Klingl Béla - Boxi mesék - animációs filmjeinek a vetítése utána beszélgetés, közönségtalálkozó / Művész Mozi by Cityplex

 

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Főtámogató: Magyar Művészeti Akadémia

Partnerek: Gyermekek Palotája, Váradi József Általános Iskola, Művész Mozi by Cityplex, Szimpla Sepsiszentgyörgy, Szimpla Budapest, Szimpla Berlin, Kónya Ádám Művelődési Ház

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.