Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Színvonalas koncertek az idei hangversenyévadban

Neves elóadók lépnek fel Sepsiszentgyörgyön

Nagyszabású hangversenyek várják mindazokat, akik ellátogatnak a 2022/2023-as hangversenyévad novemberi és decemberi előadásaira. A leckehangversenyeken kívül a nagyérdemű közönség a magyarországi Irie Maffia szimfonikus koncertjét, valamint a brassói Euterpe szimfonikus zenekar nagyszabású előadását is láthatja, hallhatja Sepsiszentgyörgyön.

November 25-én, péntek este 8 órától lép a Tamási Áron Színház színpadára a magyarországi Irie Maffia fesztiválzenekar. A neves együttest a Heureka Pop Orchestra kamaraszimfonikus zenekar kíséri majd. Az előadás elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg, akinek tagjai betekintés nyerhetnek a komolyzene világába. A fesztiválzenekarok palettáján nagy névnek örvendő Irie Maffia egy eddig még ritkán látott és hallott előadás formájában vezet végig minket a történetükön a kezdetektől egészen napjainkig. A Heuréka Pop Orchestra szimfonikus zenekar kíséretével szólalnak meg a rég nem hallott dalok és természetesen a legnagyobb slágerek is. Az előadásra belépőket a jegyirodában (Városi Kulturális Szervezőiroda) valamint az eventim.ro oldalon lehet vásárolni 40/20 lej értékben. Kedvezményes jegyeket kizárólag a jegyirodában lehet vásárolni.

November 25-én, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel román, illetve 12 órától magyar nyelvű leckehangversenyre kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Csajkovszkij: Diótörő című balettjének zenei anyagát az iskolás csoportok a Georgius Kamarazenekar, valamint a Csíki Kamarazenekar előadásában hallhatják. A narrátor szerepében Adorján Csabát láthatja a közönség. Az 50 perces előadásra egységesen 7 lejbe kerül a jegy. A belépőket a jegyirodában (Városi Kulturális Szervezőiroda) lehet megvásárolni.

A hangversenyévad decemberi állomása is igényes előadásokat kínál a komolyzene szerelmeseinek. December 16-án, pénteken 20:00 órától az Euterpe Szimfonikus Zenekar műsora lesz hallható. A brassói illetőségű zenekar karácsonyi ünnepi hangversenyét olyan neves előadók és szólisták tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, mint Felicia Filip (szoprán), Burak Bilgili, a new york-i Metropolitan Opera művésze (bariton - basszus), Anton Niculescu (gordonka), Bogdan Costache (hegedű). Műsoron lesznek többek közt Johann Strauss, Joseph Strauss, Brahms, Irving Berlin, G. Rossini, Ciprian Porumbescu, F. Von Vecsey és Csajkovszkij válogatott művei is. Karnagy: Koichiro Kanno (Japán). A hangversenyre a jegyirodában (Városi Kulturális Szervezőiroda) valamint az eventim.ro oldalon lehet jegyeket vásárolni 30/10 lej értékben. Kedvezményes jegyeket kizárólag a jegyirodában lehet vásárolni.

December 16-án, délelőtti órákban az érdeklődők a Sárkányölő deák címet viselő leckehangversenyt hallgathatják meg. Délelőtt 10 órai kezdettel román, illetve 12 órától magyar nyelvű leckehangversenyre a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor. A Codex Régizene Együttes előadásában lesz hallható az előadás. A narrátor szerepében Adorján Csabát láthatják az iskolás csoportok. Az 50 perces előadásra egységesen 7 lejbe kerül a jegy. A belépőket a jegyirodában (Városi Kulturális Szervezőiroda) lehet megvásárolni.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Előadással, műhelyfoglalkozással, illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely február 2. és 4. között Budapesten.

2023. február 1-én Horváth Csaba történész tart előadást Méhes Sámuel életéről, február 2-án pedig Orth Éva lesz a Prospero páholy beszélgetőestek következő vendége. 

F. Mendelssohn-Bartholdy válogatott művei és a legendás Vuk rajzfilm zenéje is helyet kap az idei sepsiszentgyörgyi hangverseny-, valamint leckehangverseny-évad februári programkínálatá-ban. Az év első komolyzenei rendezvényeire február 17-én kerül sor a Tamási Áron Színházban.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.