Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Tranzit Napok 2023

A Tranzit Házat 1997-ben alapítottuk az egykori Poalei Tzedek zsinagóga épületében. Míg a volt zsinagógák kulturális központtá való átalakítása ekkor már általános gyakorlat volt Európában, Romániában a Tranzit Ház volt az első ilyen jellegű kezdeményezés. Már indulásunkkor kiemelt célként fogalmaztuk meg az épület folyamatos karbantartását, gondozását, felújítását és visszacsatlakoztatását a város kulturális körforgásába, valamint a hely történeti emlékezetének megőrzését és ápolását. Egy volt zsinagóga kiürült tere a társadalmi kirekesztés szélsőséges formáinak mementója. A mi kirekesztés ellenes attitűdünk abban is megnyilvánul, hogy a folyamatosan megújuló művészi és kulturális tartalmak áramlásával próbáljuk megteremteni a társas együttélés változatos és alternatív modelljeit.

Ma a Tranzit Ház Románia egyik leghosszabb múlttal rendelkező kulturális központja. Egy olyan nyitott teret sikerült létrehoznunk benne, amelyik különböző generációk, társadalmi és szakmai csoportok találkozóhelyévé vált, és ahol a többnyelvűséget és a sokszínűséget gyakoroljuk.

A Tranzit Ház azoknak köszönheti életerejét, akik a 26 éve alatt munkájukkal, gondolataikkal, ötleteikkel, gondoskodásukkal és erőforrásaikkal hozzájárultak a fennmaradásához és működéséhez.

Ezt ünnepeljük most zenével, előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és az elmúlt időszak tevékenységének áttekintésével.

 

Nyitó események:

szerda / 18.10.2023 / 18:00: A Tranzit Napok 2023 megnyitója

https://www.facebook.com/events/714202110753168/?ref=newsfeed

A Tranzit Napok eseményei az idén is szerteágazóak és elhúzódnak az időben. Megnyitó rendezvényünkön a szervezők, a résztvevő művészek egyrészének, partnereinknak valamint más barátaink  közreműködésével beszéljük át jelenlegi helyzetünket és mutatjuk be a programot.

A beszélgetéshez a helyszínen román, magyar és angol nyelvű szinkronfordítást biztosítunk.

Az esemény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, aminek társfinanszírozója  az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

 

csütörtök / 19.10.2023 / 18:00: GICu/FIKuSZ találkozás a kulturális intézetekkel

https://www.facebook.com/events/232541706482788?ref=newsfeed

A Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége, vagyis a GICu/FIKuSz a kolozsvári független kulturális szcéna szereplőinek együttműködését kívánja elősegíteni. A kezdeményezés közvetlen előzménye a 2006-ban, a Tranzit Ház kezdeményezésére létrejött Független Kultúráért Csoport (Grupul Independent pentru Cultură, GICu). A GICu/FIKuSz olyan kerekasztal-beszélgetések szervez, amelyek keretet nyújtanak a helyi és az országos kulturális élet előtt álló kihívásokról, a kulturális politikákról, a fenntartható fejlődés modelljeiről és a társadalom különböző szegmenseivel való együttműködésről szóló vitákhoz. Ez alkalommal a városban működő kulturális intézetekkel találkozunk, az intézeteket működtető emberekkel ismerkedünk meg, valamint azokkal a politikákkal és irányokkal, amelyeket ezek az intézetek jelenleg képviselnek.

A beszélgetéshez a helyszínen román, magyar és angol nyelvű szinkronfordítást biztosítunk.

Az esemény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, aminek társfinanszírozója  az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

 

csütörtök / 19.10.2023 / 20:00: Flora & Fran

www.facebook.com/events/667267152245373/?ref=newsfeed

A többszörösen díjra jelölt Fran&Flora duó kelet-európai és azon túl húzódó régiókra is jellemző zenékből táplálkozó előadásaival ragadja meg közönségét. Francesca Ter-Berg (cselló/énekhang) és Flora Curzon (hegedű/énekhang) duója egy mély barátságból, valamint a hagyományos zene és az improvizáció iránti közös csodálatukból született, egy hosszútávú együttműködés eredményeként. Repertoárjuk saját kompozíciókból és feldolgozásokból áll, ami elsősorban a klezmer, az erdélyi, a román, a görög és az örmény zene hagyományaiból származik, és amit archív felvételek és az élő elektronikus zene is befolyásolnak. A Fran & Florát az évek során a PRS Women Make Music, a Help Musicians UK és az Arts Council England támogatta.

 

péntek / 20.10.2023 / 17:00: Mazel Tov & International Klezmer Collective

https://www.facebook.com/events/314322544551657/?ref=newsfeed

A Mazel Tov a Kolozsvári Zsidó Hitközség klezmer zenekara, ami 2002 februárjában alakult Vasile Socea tanár úr kezdeményezésére. A zenekar repertoárján jiddis, ladino és héber nyelvű dalok szerepelnek. A hagyományos és kiemelt zsidó ünnepeken rendszeresen fellépő zenekar az évek során számos több etnikumközi fesztiválon is megjelent itthon és külföldön, többek között Odesszában, Belgrádban, Vilniusban, Rigában.

Az október 20-i koncert alkalmából a Mazel Tovhoz az International Klezmer Collective is csatlakozik. A csapat neves úttörő londoni klezmer zenészekből áll, akik a klezmer, a jiddis, az erdélyi hagyományos zene és mindezek összefonódásából kialakult kultúra iránti szenvedélyükből keresik az együttműködést a világ minden táján munkálkodó kollégáikkal.

A rendezvény a Tranzit Napok - Retrospektív XXVI. szegmens része, amelyet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) társfinanszíroz.

 

szombat / 21.10.2023 / 14:00: Berlin Calling

https://www.facebook.com/events/3206077069694030/?ref=newsfeed

Kol.ak (Ballok b2b Ingineru), Wooadie és SAVATa'R egy emlékezetes délutánra hív bennünket, ahol elbúcsúztatjuk a napot, miközben elmerülünk a zenében és az örömökben. Az alkotók zenéi elérhetőek a Soundcloud-on:

https://soundcloud.com/.../kolak-sponsored-by-head-shoulders

https://soundcloud.com/user.../edo-bedroom-grooves-mix

https://soundcloud.com/savatarmusic/tekeros-mix

 

vasárnap / 22.10.2023 / 17:00: Paulo Freire: Az autonómia pedagógiája

https://www.facebook.com/events/626587309653491/?ref=newsfeed

„Az autonómia pedagógiája”, Paulo Freire intellektuális testamentuma, a 20. század egyik legjelentősebb gondolkodójának első románra fordított műve. A Freire által hirdetett kritikai és demokratikus pedagógia aláássa a tudásátadás banki átutalás mintájára felépített hierarchikus modelljét. A megszokott keretek között az alávetettséget nemcsak a szocializációs folyamatok során sajátítják el az alsóbb osztályokhoz tartozó gyermekek, hanem a tanulás szervezési keretei és gyakorlatai révén is. A Paulo Freire által javasolt nevelésfilozófiában az írástudás és a műveltség politikai öntudatossághoz vezet. Az autonómia pedagógiája ezeket a témákat egy könnyen hozzáférhető beszédmódban tálalja, olyan pedagógusoknak szóló útmutató formájában, ami módszertanának etikai követelményeiből fakad.

 

TOVÁBBI PROGRAM:

Az események sora november 16-ig folytatódik. Ezekről folyamatosan tájékoztatunk felületeinken: https://www.facebook.com/tranzith és a honlapunkon: www.tranzithouse.ro

Az idei év eseményeinek megrendezéséhez hozzájárult Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány, valamint a Tranzit Ház barátai, akik az évek során úgy morálisan, mint anyagilag támogattak bennünket.

 

Csatlakozznak Önök is / Csatlakozzatok ti is állandó támogatóinkhoz: https://www.patreon.com/TranzitHouse

További információkért elérhetőek vagyunk a 0737 520 854 telefonszámon, és a tranzit.foundation@gmail.com email-címen.

 

A Tranzit Ház szervező csapata                                                                              Kolozsvár, 2023. október. 17.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – Térképek a világról 2023-ban címmel rendez nyilvános előadást Kolozsváron december 5-én 18 órakor a Belvedere szállodában. Az előadó dr. Szűcs Ádám Imre jogász, diplomata, kutatótanár.

December 4-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály december 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

A Yogyakarta-i Művészeti Intézet által meghirdetett 'Jogja International Student Photography and Film Competiton 2023' címet viselő pályázaton öt marosvásárhelyi fotó-film-média szakos hallgató alkotása részesült elismerésben.

Nagy formátumú előadóművészekkel érkezik a december. Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művésszel, valamint Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésszel is találkozhatnak az Aradi Kamaraszínház nézői. A Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig együtt hangolódunk a karácsonyra.

Tótékkal, Napraforgóval, Iráni konferenciával és számos vendégelőadással várja az év utolsó hónapjában közönségét, az esztendőt pedig a Chicagóval búcsúztatja a sepsiszentgyörgyi színház. 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nézői közül többen is érdeklődtek a társulat korábbi években bemutatott, de még nem mindenki által látott előadásai iránt, ezért a színház vezetősége tervbe vette néhány ilyen produkció felújítását. Elsőként Örkény István Tóték című darabja kerül műsorra, melynek 2021 novemberében volt a bemutatója Bocsárdi László rendezésében.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Operaház felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben idei művészettörténeti konferenciáján, a 170. évforduló alkalmából, a születésnapos Pákei Lajosról is megemlékeznek. A rendezvény november 24–26. között zajlik Kolozsváron, a részletes program a címre kattintva olvasható.

Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön, november 23-án a felújított válaszúti kastélyt. A Bánffyak losonci ágához tartozó báró Bánffy Ádám (1847–1887) ízlését tükröző, külsejében neobarokk, belső kialakítását tekintve neoreneszánsz stílusú kastély felújítására 12 millió eurót áldozott a tulajdonos, a Kolozs megyei önkormányzat.

A marosvásárhelyi Ariel Színház szeretettel várja közönségét a Hókirálynő című, 5 éven felülieknek ajánlott gyerekelőadás bemutatójára december 2-án, szombaton 18:00 órától a Nyomda utca 4. szám alá.

Holnap-estek címmel két rendezvény zajlik november végén Nagyváradon. November 23-án, csütörtökön 18 órától Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban címmel beszélgetést tartanak a Szigligeti színház páholyelőcsarnokában. November 29-én, szerdán 18 órától Térey Jánosról Antal Balázs tart előadást, a Léda-házban.

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tudományos és pedagógiai programot bemutató estet tartanak, továbbá megnyitják a Küzdelem a lelkekért. Egyházi közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973) című kiállítást Kolozsváron, november 27-én, hétfőn 17,30 órától a ferences rendház refektóriumában. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Színházi Iskolák Találkozóját 2023. november 17–27. között. A nemzetközi eseményen 17 hazai és külföldi intézmény vesz részt.

A szimbolikus összegű belépődíj egy jótékony célt szolgál: a szervezők ezúttal a krónikus beteg gyermekeknek élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesület támogatását tűzték ki célul.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy egy igazán különleges hangulatú zenés irodalmi estre hívja mindazokat, akik kikapcsolódásra vágynak 2023. november 23-án Háromszék fővárosában.