Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár

Kinek mi a dolga?

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár. Kinek mi a dolga? címmel tartotta meg a Művelődés estek évadzáró előadását Tonk Gabriella szociális programigazgató 2017. május 9-én, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. 

„Kolozsváron sokaknak van tudomása arról, hogy Pataréten borzalmas körülmények között élnek emberek, ugyanakkor a legtöbben nem szeretnek beszélni róla” – kezdte előadását Tonk Gabriella, a Norvég Alapból finanszírozott Pata-Cluj projekt koordinátora.


Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Tonk Gabriella

A 60–70-es években kezdtek kiköltözni a romacsaládok a Kolozsvár mellett lévő szemétdomb mellé, hogy a szemét újrahasznosításából megélhetést biztosítsanak maguknak. Pataréten ma nagyjából kétezren élnek, összesen négy telepen (Dallas, Rampa, Cantonului és Coastei), egymástól valamelyest elszigetelve, de egyaránt szörnyű körülmények között. A Dallas és a Rampa telepeken élőket a szemétdomb vonzotta ide még a rendszerváltozás előtt, viszont a Cantonului és a Coastei utcákban élőket a kolozsvári önkormányzat lakoltatta ki azzal indokkal, hogy illegálisan felépített házakban laktak – előbbieket a 2000-es évek elején a Funar-érában, utóbbiakat tíz évvel később Apostu városvezetése alatt. Mint utólag kiderült, a Coastei utcában élő családok nem mindegyike lakott törvénytelenül, voltak, akiknek érvényben lévő bérleti szerződésük volt a városházával. 


Tonk Gabriella, illetve Benkő Levente, a Művelődés folyóirat szerkesztője

A 90-es évektől bekövetkező új világban megjelentek a hulladékhasznosító cégek, amelyek konkurenciát jelentettek a szemétgyűjtésből élő családoknak, néhány éve pedig végleg bezárták a szeméttelepet – így a megélhetésük is sokkal nehezebbé vált. Az ott uralkodó körülmények nem alkalmasak a normális emberi életre: egy ipari zónáról beszélünk, ahol nincs semmilyen infrastuktúra – a Coastei utcán kívül nincs áram a telepeken, a vezetékes víz nincs bevezetve, a kanalizálás pedig nincs kiépítve.

A toxikus környezet miatt nagyon sokan szenvednek krónikus légúti megbetegedésektől, az állandó bűz pedig szinte elviselhetetlen. A legtöbben nem rendelkeznek születési bizonyítvánnyal sem, így nem részesülhetnek semmilyen állami szociális ellátásban. El vannak szigetelve a világtól, az ott élők jelentős része írástudatlan, a gyermekek többsége pedig iskolába sem jár – így aztán lehetőségük sem marad arra, hogy kitörjenek ebből a közegből.

A Pata-Cluj projekt azért jött létre Tonk Gabriella koordinálásával, hogy segítsenek az ott élő családoknak. Céljuk amellett, hogy a rendszeres jelenléttel és segítséggel könnyebbé tegyék a patarétiek életét, az volt, hogy hidat képezzenek köztük és a városlakók között, valamint hogy kiragadják őket abból a környezetből, és élhető lakhelyet teremtsenek a számukra.

A projekt időtartama alatt több mint 250 személyi igazolványt sikerült kiállítaniuk, és sokaknak jogi tanácsadást, valamint orvosi ellátást tudtak biztosítani. Az iskolán kívüli tevékenységekben, valamint a művészeti és kulturális programokban közel négyszáz gyermek vett részt – írni-olvasni tanították őket, játszottak velük, étel mellett pedig higiéniai ellátásokban is részesítették őket. Közel hetven személynek sikerült munkát közvetítsenek, valamint 35 szociális lakást tudtak biztosítani néhány kiválasztott családnak Kolozsváron, valamint a környező településeken.

„Nagyon fontos eredményeket értünk el, ugyanakkor még sok időbe telik, mire a reális változás érzékelhető lesz, és beérik a munkánk eredménye. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kiragadjuk mindnyájukat ebből a veszélyes, élhetetlen és embertelen közegből” – hangsúlyozta Tonk Gabriella.


Képek: Demeter Zsuzsanna

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

„A vonat egy percre megáll, a tisztek és a legénység a haza földjéből vagy fenyőlombokból emléket tesz magához, a vonat aztán tovább robog, és elhangzik a honvédek ajkán a szózat.”

Az Emlékházban egy kiállítást is megtekinthettünk Molnár István néprajzi fotóhagyatékából, a tárlatot Faluvégi-Bartha Noémi méltatta. (Csak itt, csak online!)

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgetősorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. (Csak itt, csak online!)

A meghívottak az est során a hadi események és a hozzájuk kötődő kutatás mellett bemutatják az alapítvány gondozásában megjelent könyveket is. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Jánó Mihály művészettörténész volt, aki Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tartotta meg előadását október 26-án a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek harmadik évadja október 12-án kezdődött meg a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó T. Szabó Csaba történész volt, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

A legutóbbi Művelődés-esten Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást a Facebook árnyékában címmel 2017. április 6-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Dr. Hunyadi Attila Gábor, valamint Dr. Nagy Róbert-Miklós tartott előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban Gazdasági vállalatok városfejlesztő szerepe Kolozsváron a kiegyezés korától az államosításukig címmel 2017. március 2-án a Művelődés Estek keretében. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legújabb előadását a Kodály-év jegyében szervezték meg 2017. február 2-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

T. Szabó Csaba történész az elmúlt száz év régészeti feltárásainak és ókortörténeti kutatásainak az eredményeit mutatta be Rómaiak Kolozsváron. Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel a 2017. január 12-én megtartott legutóbbi Művelődés-esten, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel tartott előadást Dr. Almási István népzenekutató a Művelődés Estek keretében 2016. december 8-án, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legutóbbi, november 9-ei találkozóján a folyóirat szerkesztője, Benkő Levente történész tartott előadást A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Október 13-án megkezdődött a Művelődés Estek második évadja a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó Fazakas László történész-kutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem kutató asszisztense volt, aki A modern Kolozsvár születése: botrányok, érdekek és balesetek árnyékában címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

Farkas György egyetemi oktató és hobbi természet- fotós május 5-én tartotta meg fényképvetítéssel egybekötött előadását a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)