Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Bemutatkozott Sóvidék a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat.


Az Emlékház közönsége

Tavaly Erdővidékkel ismerkedhettek az érdeklődők, idén pedig az erdélyi sóbányászat központjának, az ősidők óta lakott székelyföldi kistájnak, Sóvidéknek ismerhettük meg az értékeit. A rendezvényt Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötletgazdája nyitotta meg.

Sóvidék a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszik. Jellegzetes (népi) szakmái közé tartozik az állattenyésztés, a hamuzsírfőzés, a salétromkészítés, a fafeldolgozás és a gyufakészítés.

Ezek után Kusztos Endre és Páll Lajos alkotásaiból nyílt képzőművészeti kiállítás, amelyet Ambrus Lajos korondi költő és író, nyugalmazott tanár, a korondi Firtos Egyesület elnöke, a Hazanéző folyóirat főszerkesztője nyitott meg. Sóvidék néprajzáról a Marosvásárhelyen élő dr. Barabás László néprajzkutató mesélt, majd Haranth Erika és Nagy Gergő mutatott be sóvidéki táncokat. Ezek után Barabás László Az otthonosság gyökerei című könyvét mutatta be dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár, majd Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke adta át a társaság életműdíját Barabás Lászlónak.


Barabás László (balra) Sóvidék-térképeket osztott a közönség tagjainak


Pozsony Ferenc

Haranth Erika és Nagy Gergő
Haranth Erika és Nagy Gergő


A Kriza János Néprajzi Társaság életműdíját Jakab Albert Zsolt (balra) adta át Barabás Lászlónak (középen), akit Pozsony Ferenc méltatott (jobbra)

A szovátai Mester Zoltán, a Bernády Közművelődési Egylet elnöke Sóvidéki közművelődési noteszlapok címmel tartott előadást, Molnos Ferenc korondi író, a Sóvidék Televízió szerkesztője pedig a televízió múltjába és jelenébe nyújtott betekintést. A régi Szovátafürdőt is megismerhettük képes levelezőlapokon keresztül Szolláth Máté Hunor, a Teleki Oktatási Központ tanulmányi igazgatójának előadásában.

Sóvidék legfontosabb települései: Alsósófalva, Atyha, Békástanya, Felsősófalva, Fenyőkút, Illyésmező, Kalonda, Korond, Pálpataka, Parajd, Sóvárad és Szováta.

Majd az estet egy kötetlen beszélgetést zárta Itthon vagy otthon? címmel, amelyet Benkő Levente történész, újságíró, a Művelődés folyóirat szerkesztője moderált. A beszélgetés során a sóvidékiek elmesélhették saját élettörténetüket, azt, hogy mi tartotta őket szülőföldjükön, vagy épp vezette őket el (például) a kincses városba, de betekintést nyerhettünk a vidék múltjába, jelenébe, valamint jövőbeni fejlődésének esélyeibe is.


Mester Zoltán


Molnos Ferenc


Szolláth Máté Hunor, Mester Zoltán, Bartók Katalin, Molnos Ferenc (balról jobbra)


Dáné Tibor Kálmán, Kása Zoltán és Somai József (balról jobbra). Demeter Zsuzsanna felvételei

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

„A vonat egy percre megáll, a tisztek és a legénység a haza földjéből vagy fenyőlombokból emléket tesz magához, a vonat aztán tovább robog, és elhangzik a honvédek ajkán a szózat.”

Az Emlékházban egy kiállítást is megtekinthettünk Molnár István néprajzi fotóhagyatékából, a tárlatot Faluvégi-Bartha Noémi méltatta. (Csak itt, csak online!)

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgetősorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. (Csak itt, csak online!)

A meghívottak az est során a hadi események és a hozzájuk kötődő kutatás mellett bemutatják az alapítvány gondozásában megjelent könyveket is. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Jánó Mihály művészettörténész volt, aki Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tartotta meg előadását október 26-án a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek harmadik évadja október 12-án kezdődött meg a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó T. Szabó Csaba történész volt, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár. Kinek mi a dolga? címmel tartotta meg a Művelődés estek évadzáró előadását Tonk Gabriella szociális programigazgató 2017. május 9-én, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

A legutóbbi Művelődés-esten Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást a Facebook árnyékában címmel 2017. április 6-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Dr. Hunyadi Attila Gábor, valamint Dr. Nagy Róbert-Miklós tartott előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban Gazdasági vállalatok városfejlesztő szerepe Kolozsváron a kiegyezés korától az államosításukig címmel 2017. március 2-án a Művelődés Estek keretében. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legújabb előadását a Kodály-év jegyében szervezték meg 2017. február 2-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

T. Szabó Csaba történész az elmúlt száz év régészeti feltárásainak és ókortörténeti kutatásainak az eredményeit mutatta be Rómaiak Kolozsváron. Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel a 2017. január 12-én megtartott legutóbbi Művelődés-esten, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel tartott előadást Dr. Almási István népzenekutató a Művelődés Estek keretében 2016. december 8-án, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legutóbbi, november 9-ei találkozóján a folyóirat szerkesztője, Benkő Levente történész tartott előadást A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Október 13-án megkezdődött a Művelődés Estek második évadja a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó Fazakas László történész-kutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem kutató asszisztense volt, aki A modern Kolozsvár születése: botrányok, érdekek és balesetek árnyékában címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

Farkas György egyetemi oktató és hobbi természet- fotós május 5-én tartotta meg fényképvetítéssel egybekötött előadását a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)